Gekte bij uitzendbureaus in de bouw: ‘Timmerman? Kunt u volgende week terugbellen?’

Leaseauto’s. Zzp’ers die de hoofdprijs vragen. Aannemers die met tegenzin zwichten voor buitenlandse vaklieden. Ook bij detacheerders en uitzendbureaus in de bouw begint het te wringen. Een rondje langs grote en kleine spelers. “Sorry, we hebben nu geen tijd.”

Vacature: ‘metselaar (door heel Nederland). Boven marktconform salaris. Contract voor minimaal zeven maanden. Kans op een vaste aanstelling.’ XPER Personeelsdiensten, een klein detacheringsbureau uit het noorden des lands, is naarstig op zoek naar metselaars. Maar die zijn schaars. “Veel ervaren jongens zijn tijdens de crisis naar Duitsland vertrokken”, weet account manager John Krist. En zzp’ers? “Haha, die hebben ons nu niet nodig, die kunnen zichzelf heel goed redden in deze markt.”

De arbeidsmarkt in de bouw kolkt. Daar weten de gespecialiseerde detacheerders en uitzendbureaus alles van. Een telefonade langs grote en kleine bemiddelaars – van Randstad Bouw tot de Bikkel Groep.

Waar beter te beginnen dan bij Randstad, de marktleider. De vraag naar tijdelijk personeel is booming, zegt Christiaan Smilde, directeur Randstad Techniek, de tak waaronder ook de bouw ressorteert. “We worden veel gebeld. Ook door partijen die anders nooit naar ons toe kwamen. Vooral in het westen van het land is de vraag groot. Dat geldt voor uitzendkrachten en voor zzp’ers, waarvoor we ook bemiddelen. Wij maken daartussen geen onderscheid, we gaan voor de beste kandidaat voor de klus.”

Zzp’ers hebben het momenteel voor het kiezen, dus kunnen ze eisen stellen

De honoraria van zzp’ers zijn flink gestegen, signaleert Smilde: “Zaten ze tijdens de crisis zwaar onder de tarieven in de bouw-CAO, nu zitten ze daar per uur gemiddeld zo’n 5 tot 10 euro boven.” Begrijpelijk, die hogere tarieven, vindt de Randstad-directeur. “Zzp’ers hebben het momenteel voor het kiezen, dus kunnen ze eisen stellen. De mooie klussen eruit pikken, als het even kan dicht bij huis. Zelfs de betalingstermijn kan doorslaggevend zijn. Ze zeggen gewoon: de volgende week wil ik mijn geld hebben, anders kom ik niet.”

Timmerlieden en lassers zijn erg gewild in de bouw, maar ook uta’ers als uitvoerders en calculatoren zijn niet aan te slepen.

En opdrachtgevers? Zijn die de wanhoop nabij, bijvoorbeeld omdat projecten anders dreigen stil te vallen? Smilde: “Wanhoop is niet het juiste woord. Je proeft wel frustratie. Maar ook berusting: we kunnen niet sneller bouwen, het zij zo. Snelle berusting. Ik snap dat wel.”
Vakmannen vragen 20 procent meer dan een jaar geleden

Zzp’ers die de ‘hoofdprijs’ vragen: Paul Muller, directeur commerciële zaken bij Tecline, dat onder meer technisch personeel levert voor de infra- en utiliteitsector en tevens eigenaar is van het in timmerlieden en UTA-personeel gespecialiseerd Bouwgenius, herkent dat wel. Gemiddeld zo’n 20 procent meer dan een jaar geleden, schat hij. Maar of ze ook de kwaliteit kunnen leveren die daarbij hoort, hij betwijfelt het. “Daar moeten we met zijn allen scherp op blijven,” waarschuwt Muller.

Hoe de vlag er bij Tecline en Bouwgenius bijhangt? “Het is de gekte van de dag. Er is een enorme vraag, vanuit heel Nederland.” Wat hem opvalt daarbij: dat zelfs in de woningbouw, toch een segment waar Nederlandse werknemers traditioneel vaak een streepje voor hebben, de belangstelling voor buitenlanders toeneemt. Dat geldt vooral voor vaklieden. Voor werkvoorbereiders, calculatoren en uitvoerders, UTA-personeel waarnaar de vraag eveneens groot is, biedt dit volgens Muller geen soelaas. “Dat los je Europees niet op.”

Ook DIT ziet de vraag naar vaklieden explosief toenemen. Meer dan duizend vacatures staan er op de website van deze detacheerder, die in de bouw landelijk actief is. Vacatures die steeds vaker worden ingevuld door buitenlanders. Het bedrijf heeft daarvoor een speciale tak: Larex Personeelsbemiddeling, die al langer in landen als Duitsland, Polen, Tsjechië, Roemenië en Spanje vaklieden rekruteert. “Timmerlieden, elektrotechnici, loodgieters, schilders, lassers, installatiemonteurs: eigenlijk alle ambachtelijke beroepen”, aldus Rinus Wittenberg, marketingmanager bij DIT. Vooral in de Randstad en de regio Groot Eindhoven vinden die emplooi.

Ook uitvoerders, werkvoorbereiders, calculatoren, projectleiders en BIM-modelleurs zijn gewild

Bij het UTA-personeel ligt de focus op uitvoerders, werkvoorbereiders, calculatoren, projectleiders en BIM-modelleurs, weet Ramses Peppinck, adjunct directeur bij Continu, een middelgrote speler in de bouw, civiele techniek en elektro- en installatietechniek. “Een kandidatenmarkt”, zo typeert Peppinck de huidige markt. Dat zorgt ook bij Continu op sommige posities voor hogere prijzen. “Kandidaten zijn zich op dit moment beter bewust van hun eigen positie. Zij kennen beter hun eigen waarde, wat je terugziet in het gewenste salaris. Daarnaast zit op verscheidene posities de nodige druk, wat ook wel eens zorgt voor hogere prijzen. Bijvoorbeeld de wens voor een leaseauto wordt eerder gehonoreerd.”

Bij sommige detacheerders, zoals Bikkel Groep uit Hoogeveen, is er überhaupt niemand beschikbaar om Cobouw te woord te staan. “Sorry, we hebben nu geen tijd, we zitten midden in de loonperiode. Kunt u volgende week terugbellen?”

Bron: cobouw.nl

top