De Belastingdienst kan door controles tot de conclusie komen dat een ZZP’er fiscaal gelijk is aan een werknemer en dat er loonheffingen verschuldigd zijn. De opheffing van het handhavingsmoratorium heeft consequenties voor jou als opdrachtgevers, ZZP’ers en BouwGenius als intermediair.
Gelukkig kunnen we gewoon met ZZP’ers blijven werken als alle partijen de zaken op orde hebben. Wat moeten we dan regelen? Dat hoor je in de opname van de webinar.
Onze twee gastsprekers zijn gespecialiseerd in Flexrecht. Ze praten je in een uur bij over de veranderingen in het ZZP – dossier. Dit doen ze aan hand van praktijkvoorbeelden.
Han en Christina geven ook tips voor een goede voorbereiding en beantwoorden vragen. Hierna kun je meteen aan de slag en heb je je zaken op orde voor 2025. Heb je collega’s met interesse in dit onderwerp? Stuur ze deze link.
Heb je over het werken met ZZP’ers in de bouw vanaf 2025 of een casus wilt voorleggen? Stel ze aan je contactpersoon bij BouwGenius. We denken graag met je mee en winnen indien nodig advies in bij onze experts
Tijdens de webinar werden vragen beantwoord. Lees hieronder de antwoorden op de vragen die nog niet aan bod kwamen.
Mag je een ZZP’er een laptop ter beschikking stellen?
De voorkeur heeft dat een ZZP’er zelf zijn laptop organiseert. Mocht je als bedrijf toch een laptop ter beschikking stellen, dan is het advies om daarvoor kosten in rekening te brengen.
Kun je een ZZP vragen een offerte uit te brengen voor uitvoer van werkzaamheden zonder materiaal. Dus dan geef je als opdrachtgever een opdracht voor een cluster van uren? Is dit een veiligere manier van inlenen?
In een ideale situatie organiseert de ZZP’er zelf zijn materialen. De minst ideale situatie is dat de opdrachtgever de materialen aanreikt en hiervoor geen kosten in rekening brengt.
Klopt de stelling? “Voor kennis en kunde die je zelf al in huis hebt mag je geen zzp’er meer inzetten”.
Nee, deze stelling klopt niet. In een ideale situatie brengt de ZZP’er expertise met zich mee die nog niet binnen de eigen organisatie aanwezig is. Dan is het zaak dat alle andere uitgangspunten goed staan, om wel een ZZP’er in te huren.
Mag je een ZZP’er laten rouleren van “interne” opdrachtgever door andere BV te gebruiken. Zodoende dat hij wel 100% voor een moederbedrijf werkt, maar wel 3 opdrachtgevers heeft?
Het gaat er vooral om dat de ZZP’er ondernemerschap toont en niet te afhankelijk is van één opdrachtgever. In de vraag is er sprake van één moederbedrijf waardoor er niet voldoende ondernemerschap aangetoond kan worden.
Indien er door de belastingdienst wordt bepaald dat er arbeidsverhouding is, wie neemt dan de kosten op zich? BouwGenius, Opdrachtgever of wordt bij de ZZP’er het risico neergelegd voor betaling?
De belastingdienst bepaald niet of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Zij toetsen of er sprake is van een dienstbetrekking in fiscale zin. In eerste instantie ligt het (financiële) risico bij BouwGenius, echter in de wet keten aansprakelijkheid is de opdrachtgever en/of ZZP’er niet gevrijwaard.
Mag je in de modelovereenkomst een clausule opnemen dat de zzp’er eventuele naheffingen van de belastingdienst zal moeten betalen (i.p.v. de opdrachtgever)?
Nee, mag niet.
______________________________________________________________________________
Meer lezen over dit onderwerp?