Werken als ZZP’er in de bouw. Vragen en antwoorden.
De Belastingdienst handhaaft sinds 1 januari 2025 op arbeidsrelaties van ZZP’ers. Werken ze echt als zelfstandige of zijn ze schijnzelfstandig? Op 9 december organiseerde BouwGenius een webinar over dit onderwerp.
Tijdens deze BouwGenius webinar over “Werken als ZZP’er in de bouw” werden vragen gesteld. Hieronder worden deze vragen beantwoord:
- Moet ik ook een eigen website hebben?
Er wordt inderdaad wel aangeraden om ook een eigen website te hebben. Ook al is het 1 pagina. Het draagt bij aan jouw professionaliteit als ondernemer.
- Hoeveel wordt er verrekend wanneer je materiaal van het bedrijf gebruikt?
Dat stem je onderling af met je opdrachtgever.
- Wat voor contract krijg je als je in loondienst gaat werken bij BouwGenius, vast of tijdelijk?
BouwGenius werkt met contracten volgens de fasesystematiek van de NBBU. We vertellen je hier graag meer over in een persoonlijk gesprek.
- Ik heb een klussenbedrijf en werk regelmatig voor/via BouwGenius. Daarnaast werk ik ook gewoon voor particulieren. In mijn ogen ben ik zelfstandige maar heb geen zakelijke mail, website en dat soort dingen. Werk in overvloed voor particulieren maar vind het soms gewoon fijn om via BouwGenius te werken. Voldoe ik op deze manier?
Bij een controle wordt jouw gehele situatie bekeken en alle factoren worden meegewogen. Dus we kunnen hier geen antwoord op geven. Wel weten we: aan hoe meer voorwaarden je voldoet, hoe beter je kunt aantonen dat je zelfstandige bent. We raden je daarom aan een zakelijk e-mail adres te openen en een (simpele) site te laten maken. Lees hier alle tips om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
- Mijn huidige opdrachtgever verklaart dat er maar 20 uur per week mag worden gewerkt door een zzp’er. Lijkt mij een vreemde gang van zaken gezien je nu echt onderaannemer wordt.
Nee, wat je opdrachtgever zegt klopt niet. Er is geen maximaal aantal uren vastgesteld.
- Gaan nu ook de uurtarieven ook omhoog nu we veel meer aansprakelijkheid krijgen en de verantwoording omhoog gaat?
Als ZZP’er is jouw uurtarief minimaal €33,- all-in.
- Als bouwplaats opruimer (opruimen / slopen) moet je toch overleg plegen? Je kan toch niet zomaar iets opruimen ? Overleg is nodig lijkt mij?
Dat is inderdaad een lastig geval. Het gunstige in zo’n geval is dat de opdrachtgever geen bouwopruimers in dienst heeft en het daarom verklaarbaar een ZZP’er inhuurt. Er is hier heel duidelijk een resultaatverplichting af te spreken. Die moet in de opdrachtbevestiging staan. Namelijk dat een bepaalde ruimte / gedeelte opgeruimd is. Hoe je dat doet bepaal je zelf.
- Welke regels zijn anders voor de VOF dan voor de ZZP’ers?
Elke individuele vennoot behandelen wij als ZZP’er. We kijken niet naar de andere vennoten. Dus de regels voor een VOF zijn in dat opzicht hetzelfde als voor ZZP’ers.
- Vallen vaste steigers, liften en hijsmiddelen ook onder de materialen die je als zzp “leent”?
Deze horen bij de inrichting van een bouwplaats. Die kun je als ZZP’er gebruiken om jouw opdracht uit te voeren.
- Mijn mailadres is mijn bedrijfsnaam, maar via Gmail aangemaakt. Volstaat dit?
Het is al beter dan gewoon je [email protected]. Maar nog beter is een betaalde e-mailaccount, omdat dat meteen een investering betreft waarmee je aantoont ondernemer te zijn.
- In 2025 blijven jullie hetzelfde doen met DBA maar wat verandert er in 2026 met VBAR gaat het dan weer anders worden?
Als je regels dan anders worden, moeten we meeveranderen inderdaad. Omdat we niet weten wat wanneer gaat veranderen werken we nu volgens de nu geldende wet DBA.
- Kun je een voorbeeld geven van een resultaatverplichting?
De opdracht wordt uitgevoerd ten behoeve van de nieuwbouw 28 woningen in Leens. De opdracht omvat het stellen van profielen en het plaatsen van kunststof kozijnen, het aanbrengen van pvc-lateislabbe en het plaatsen van folie op de geplaatste kozijnen.
Heb jij een andere vraag of wil je met ons praten over jouw situatie en mogelijkheden? Neem contact op met je BouwGenius contactpersoon of bel 088-2442700